Finnes det vitaminer og mineraler som kan hjelpe mot hodepine?

B-vitamin

Riboflavin (Vitamin B2) kan redusere migrene noe, har studier vist. Men her kan det være en utfordring med dosering; for effekten kom ved en dose på 400mg daglig, og her i Norge selges ikke så store doser.

Kobalamin (Vitamin B12) er viktig for hjernen og nervesystemet, men det er ikke funnet noen direkte link til migrene.

D-vitamin

Pasienter med kronisk hodepinesykdom har oftere et lavere nivå av D-vitamin enn den øvrige befolkningen, har studier vist. Sjekk gjerne D-vitaminnivået ditt hos legen, og ta et tilskudd hvis du har lavt nivå.

Magnesium

Magnesium har vist effekt mot migrene og mot hodepine i studier. Det kan derfor være fint å teste det i en periode på tre måneder for å se om det kan hjelpe deg. Dosen som ga effekt i studiene var 600mg, og magnesiumet som ble testet var av typen Citrat. (Andre typer kan også godt fungere)

Kan legen ta en blodprøve for å finne ut om jeg bør ta magnesium for migrene? 
Nei, I denne sammenhengen hjelper det ikke å ta en blodprøve for å måle magnesiumnivået.
En slik blodprøve måler serumnivået, mens det som er viktig her er det magnesiumet som befinner seg inni blodcellene. Det vil ikke vises på blodprøven. 

Det er mulig å måle magnesium i blodet, men bare 1% av alt magnesiumet i kroppen befinner seg i blodet. Resten er i skjelettet, musklene mm. 
Derfor brukes blodprøver mest sammen med andre prøver f.eks. til å påvise alvorlig magnesiummangel. 

Det er masse magnesium i kroppen, men forskerne vet ikke hvor mye

 

Snakk med legen om kosttilskudd

Vi anbefaler at du alltid snakker med legen din før du starter på et nytt kosttilskudd. Det er for å sikre at du ikke tar noe som er uforenlig med din helsetilstand, eller har en uheldig påvirkning på andre medisiner du bruker.

Legen svarer på spørsmål om magnesium mot hodepine

Dr. Tine Poole svarer

Legen svarer på spørsmål om vitaminer og hodepine

Dr. Aud Nome Dueland svarer

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter