fbpx

Hodepine etter hjernerystelse

Artikkel under arbeid

Hjernerystelse kan gi langvarig hodepine

De fleste vet at hjernen kan få skader av harde slag. Men støtet trenger ikke være hardt for å gi skade. Det holder at hjernen blir satt i brå bevegelse. Det kan f.eks. skje ved å nikke en ball, å uforvarende gå på en glassdør, eller skalle i en litt for lav dørkarm. Du behøver ikke å ha besvimt for å ha hatt hjernerystelse.

Hjernerystelse kan oppstå uten slag mot hodet.

Faktisk trenger man ikke å ha fått et støt direkte mot hodet i det hele tatt. Se for deg at du sklir på isen om vinteren, og lander hardt på rumpa. Hjernen settes i brå bevegelse, som kan gi hjernerystelse.

Hodepine er vanlig

Hodepine er veldig vanlig etter hjernerystelse. Denne hodepinetypen kalles posttraumatisk hodepine. Heldigvis blir de fleste bra igjen etter 2 til 7 dager. Hos noen varer hodepinen i 1-3 måneder.

Noen får langvarige plager

10-15% får langvarige plager. Disse må følges opp av lege, og kan trenge spesialisthjelp.

Andre plager etter hjernerystelse kan være svimmelhet, konsentrasjons- og hukommelsevansker, kvalme/oppkast, synsforstyrrelser, voldsom utmattelse, overfølsomhet for lyd- og lys.

Her omtales en studie som viser at personer som har vært innlagt på sykehus med en mild hodeskade, har dobbel så stor risiko for å utvikle hodepine, eller få en forverring av allerede eksisterende hodepine, enn befolkningen for øvrig.

Hvor søker man hjelp?

Hvis du opplever at hodepinen og eventuelle andre plager etter hjernerystelsen ikke går over etter rimelig tid, må du ta kontakt med fastlegen din for å vurdere om du trenger behandling.» En kartlegging av hodepinen er viktig og det er lurt å føre hodepinedagbok Denne gir både deg og legen bedre oversikt over hvor mye hodepine du har, og gjør det lettere for fastlegen å vurdere behandlingsmuligheter og om du må henvises videre. Det finnes fagmiljøer med ekstra kompetanse på plager etter hjernerystelse, f.eks. ved Ullevål sykehus

All hodepine skal diagnostiseres, og så behandles i henhold til retningslinjene for diagnosen. F.eks. skal migrenelignende plager etter hjernerystelse behandles som migrene.

Her kan du lese hvilke retningslinjer legene har for behandling av hodepine etter hjernerystelse

Om NevroNEL

NevroNEL er en elektronisk legehåndbok for nevrologiske sykdommer. Innholdet om hodepine lages og vedlikeholdes av Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Mer stoff om hodepine etter hjernerystelse

Hjernerystelsesforeningen i Danmark: Om posttraumatisk hodepine

Migrene Danmark: Får man migrene av hjernerystelse?