fbpx

Forebyggende behandling

Forebyggende behandling er som en paraply. Den stopper ikke regnet, men kan hindre deg i å bli veldig våt
Beskyttelse mot hodepine

Forebyggende behandling kan beskytte deg mot å få migreneanfall og annen hodepine. Den kan gjøre deg mer robust, slik at du tåler mer før hodepinen starter.
Forebyggende medisin er medikamenter som tas i faste intervaller daglig/månedlig eller 3-månedlig, avhengig av hvilken type medisin det er.
Behandlingen gjør deg ikke frisk fra sykdommen, men kan gi deg færre dager med migreneanfall/hodepine.

Fordeler
  • Få færre hodepinedager.
  • Unngå medikamentoverforbrukshodepine (MOH)
  • Hindre forverring. Migrene blir dessverre ofte verre når man lever med den over tid uten riktig behandling.

Når bør jeg starte forebygging?

Hvis du har 3 eller flere hodepinedager pr. måned i gjennomsnitt, gjennom de tre siste månedene, bør du snakke med fastlegen din om forebyggende medisin.

Klikk for Instagram-bilder
Få oversikt over hodepinen

Det lønner seg å holde oversikt over hodepinen, bl.a. for å se hvor ofte den kommer. Kanskje er det oftere enn du tror. En hodepinekalender kan også hjelpe både deg og legen å se sammenhenger du ikke visste om. Kanskje starter migrenen ofte et par dager før menstruasjonen f.eks.?

Start hos fastlegen

Du kan starte forebyggende behandling hos fastlegen din. Hun har ansvar for utredning og behandling av migrene.

Ikke gi opp

Noen er heldige og treffer riktig forebyggende behandling på første forsøk. Mens andre må prøve flere får det blir full klaff. Ikke gi opp, om den første du prøver ikke gir deg god effekt, eller om du får uakseptable bivirkninger. Si fra til legen din, og be om å få prøve en annen. Det finnes flere forskjellige å teste ut.

Ingen kur (ennå)

Det finnes dessverre ingen kur mot hodepinesykdommer ennå. Selv om mange får god hjelp av forebyggende medisiner, blir de fleste ikke helt kvitt hodepinen sin. 50% bedring er regnet som et vellykket resultat. Det er viktig å vite, slik at du har realistiske forventninger til behandlingen.

Liste over forebyggende medisiner
Mange hodepinepasienter lurer på hvorfor de får antidepressiva, blodtrykksmedisiner eller epilepsimedisiner av legen sin når de jo verken er deprimerte, har blodtrykksutfordringer i den ene eller andre retningen og i alle fall ikke epilepsi! Her får du forklaringen.

Artikkelen er for deg som er medlem, eller ønsker å bli det.