fbpx

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH)

Når man får mer hodepine av medisin mot hodepine

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH) er en hodepine som kan utvikles hvis du bruker medisin mot hodepine for ofte, over tid. Du kan få MOH av triptaner (spesifikk anfallsmedisin mot migrene), av reseptbelagte smertestillende og av helt vanlige smertestillende som kan kjøpes uten resept på apotek, i butikken og på bensinstasjonen.

Tar medisiner for å klare å fungere i hverdagen.

Det er ingen grunn til å skamme seg over å få MOH. Dette er en situasjon man oftest uforvarende havner i, fordi man tar medisiner for å klare å fungere i hverdagen. Man ønsker å være i stand til å gå på jobb,å kunne ta seg av barna sine, osv.

MOH etterligner grunnhodepinen din

Det er ikke så lett å skille medisinhodepinen fra annen hodepine. Den er faktisk kjent for å etterligne den hodepinen du allerede har. Derfor kan den snike seg litt umerkelig og gradvis på, til du en dag oppdager at du må ta medisin oftere og oftere for å klare å fungere i hverdagen. Medisinen din kan godt virke like godt som før, men hodepinen kommer tilbake så snart virkningen går ut. Det skjer igjen og igjen. Man kan godt ha noen få hodepinefrie dager også, selv om man har MOH.

Du er ikke alene

Hvis du opplever dette skal du vite at du ikke er alene, Det er lett å havne i overforbruk av medisiner når man har en hodepinesykdom. Derfor har mange vært igjennom dette før. Det er hjelp å få.
Behandlingen består oftest i avvenning fra medisinene. Dette er det viktig at du ikke gjør helt på egen hånd. Planlegg det godt sammen med legen din, familien og eventuelt arbeidsgiveren. Det øker sjansen for å lykkes.

Mange navn

Medikamentoverforbrukshodepine, forkortet MOH blir også kalt medikamenthodepine, medisinhodepine eller medikamentrelatert hodepine.

80% av de som utvikler MOH, har diagnosen migrene.

Hvordan settes diagnosen, hva består behandlingen av?

Med hjelp av legen din og god planlegging, har du gode muligheter til å få det bedre. Mange gruer seg veldig til avvenning, men blir lettet når det viser seg at bedringen ofte kommer allerede i løpet av de to første ukene.

Retningslinjer

I den elektroniske legehåndboken NevroNEL, kan du lese om hvordan diagnosen settes, og hva man gjør for å behandle denne hodepinen. Det er anbefalt at behandlingen skjer i samarbeid med legen din. Det øker sjansen for å lykkes.

Klikk for å lese om MOH
Om NevroNEL

NevroNEL er en elektronisk legehåndbok for nevrologiske sykdommer. Innholdet om hodepine, lages og vedlikeholdes av Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Klikk for å lese om nasjonal kompetansetjeneste for hodepine