fbpx

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH)

Når man får mer hodepine av medisin mot hodepine

Medikamentoverforbrukshodepine (MOH) er en hodepine som kan utvikles hvis du bruker medisin mot hodepine for ofte, over tid. Du kan få MOH av triptaner (spesifikk anfallsmedisin mot migrene), av reseptbelagte smertestillende og av helt vanlige smertestillende som kan kjøpes uten resept på apotek, i butikken og på bensinstasjonen.

Tar medisiner for å klare å fungere i hverdagen.

Det er ingen grunn til å skamme seg over å få MOH. Dette er en situasjon de fleste uforvarende havner i, fordi man tar medisiner for å klare å fungere i dagliglivet.

Når hodepinen gradvis kommer oftere enn vanlig, er det naturlig å gripe til den anfallsmedisinen du vet hjelper. Den som gjør deg i stand til å fungere igjen. Det har ingenting med avhengighet å gjøre, men er en strategi for å klare hverdagens krav.

MOH er ikke avhengighet

Selv om medisinene gir deg ekstra hodepine, blir du ikke avhengig av vanlig anfallsmedisin mot hodepine, eller av vanlig smertestillende som fås uten resept. Det er altså ikke avhengighet som skal behandles her. Det er isteden en periode med avholdenhet fra medisinen, som gir hjernen mulighet til å komme tilbake til normal smerterespons igjen. Etterpå kan de fleste bruke anfallsmedisin igjen.

MOH etterligner grunnhodepinen din

Det er ikke så lett å skille medisinhodepinen fra annen hodepine. Den er faktisk kjent for å etterligne den hodepinen du allerede har. Derfor kan den snike seg litt umerkelig og gradvis på, til du en dag oppdager at du må ta medisin oftere og oftere for å klare å fungere i hverdagen. Medisinen din kan godt virke like godt som før, men hodepinen kommer tilbake så snart virkningen går ut. Det skjer igjen og igjen. Man kan godt ha noen få hodepinefrie dager også, selv om man har MOH.

Du er ikke alene

Hvis du opplever dette skal du vite at du ikke er alene, Det er lett å havne i overforbruk av medisiner når man har en hodepinesykdom. Derfor har mange vært igjennom dette før. Det er hjelp å få.

Mange navn

Medikamentoverforbrukshodepine, forkortet MOH blir også kalt medikamenthodepine, medisinhodepine eller medikamentrelatert hodepine.

80% av de som utvikler MOH, har diagnosen migrene.

Hvordan settes diagnosen, hva består behandlingen av?

Behandlingen består oftest i å slutte med medisinene en periode. Også kalt medisinsanering. Dette er det viktig at du ikke gjør helt på egen hånd.

Planlegg det godt sammen med legen din, familien og eventuelt arbeidsgiveren. Det øker sjansen for å lykkes.

Forebyggende behandling er også viktig i denne prosessen.

Med hjelp av legen din og god planlegging, har du gode muligheter til å få det bedre. Mange gruer seg veldig til å være uten anfallsmedisin, men blir lettet når det viser seg at bedringen ofte kommer allerede i løpet av de to første ukene.

Dersom du ikke blir noe bedre i løpet av noen uker, er det åpning for at legen din kan fjerne MOH-diagnosen.

Retningslinjer

I den elektroniske legehåndboken NevroNEL, kan du lese om hvordan diagnosen settes, og hva man gjør for å behandle denne hodepinen. Det er anbefalt at behandlingen skjer i samarbeid med legen din. Det øker sjansen for å lykkes.

Klikk for å lese om MOH
Om NevroNEL

NevroNEL er en elektronisk legehåndbok for nevrologiske sykdommer. Innholdet om hodepine, lages og vedlikeholdes av Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

Klikk for å lese om nasjonal kompetansetjeneste for hodepine