Migrene

Hva er migrene?

Ofte stilte spørsmål om migrene

Nei, selv om den oftest er halvsidig er det ikke et kriterie at den er det. Den kan sitte hvor som helst i hodet.

Nei, de fleste har ikke synsforstyrrelser ved migreneanfall.  Slike synsforstyrrelser kalles migreneaura

Nei, det er omvendt. Nakkesmerter er et veldig vanlig migrenesymptom. Nakkesmertene starter ofte før hodepinen.

Du kan spise hva du vil, men gjerne passe på at blodsukkeret er stabilt. Det er ingen forskning som viser at spesielle typer mat trigger migreneanfall.

Når legen din har skrevet ut blodtrykksmedisin til deg, kan du være trygg på at det er trygt. For de som har normalt eller litt lavt blodtrykk, vil kroppen selv justere dette. Hvis du er usikker, spør legen din.

Prøv de rådene du fikk av legen, og hvis det ikke hjelper deg i løpet av et par måneder er det veldig viktig at du bestiller en ny time. Fyll ut dette skjemaet: Hodepinedagbokkortet og ta det med til legen. Bestill en time som kun skal handle om hodepinen din. Si at det du har gjort til nå ikke virker, og at du vil ha en ny vurdering av diagnosen. Fortell hvordan hodepinen og eventuelle andre symptomer påvirker deg. Hva klarer du ikke å gjøre pga. hodepinen?  Skriv det gjerne ned og ta med notatene til legen. Det er lett å glemme når du er der. Ikke gi deg før du har fått behandling som hjelper deg til å fungere bedre.

Det er i hovedsak fastlegen som har ansvar for utredning og behandling av migrene. 90% alle med migrene går kun til fastlegen.
Fastlegen kan stille diagnosen, og starte behandling. Både forebyggende behandling og anfallsbehandling.

Før henvisning til nevrolog må du vanligvis ha forsøkt tre ulike forebyggende medisiner. Her finner du oversikt over hvilke medisiner som gjelder:
Oversikt over forebyggende behandling. 

Nevrologer som får henvisning uten at dette er gjennomført hos fastlegen vil ofte avvise henvisningen. Det er fordi det er så få nevrologer. De har ikke kapasitet til å ta seg av det fastlegen egentlig har ansvar for.

NB: Er du under 18 år? Da er det barnelege, oftest på barneavdelingen på nærmeste sykehus som er spesialisten du blir henvist til.  Det er fordi nevrologer kun behandler voksne over 18 år. 

Migreneanfall bør behandles så fort som mulig.  Et migreneanfall er en nevrologisk prosess i hjernen som utvikler seg. Det er best å stoppe prosessen før den kommer for langt.

Her er noen råd for behandling:

Behandling av migreneanfall

Raske fakta om migrene

Migreneanfallene varer ubehandlet eller feilbehandlet fra 4 til 72 timer, og har 3 til 4 faser. Forfase, aurafase (opptrer kun hos ca. 25%), hodepinefase og etterfase. Ikke alle har alle fasene.

Migrene er den vanligste årsaken til at folk oppsøker lege pga. hodepine

Ca. 15% av befolkningen har migrene. I Norge betyr det ca. 800 000 personer. Dobbelt så mange kvinner som menn er rammet. Sykdommen rammer flest i alderen mellom 15 og 50 år.

De 800 000 med migrene i Norge rammes veldig forskjellig. Noen har to anfall i året, andre har to anfall i uken. De fleste er mellom der et sted.

Hos noen utvikler migrenen seg til å bli kronisk. Dvs. 15 eller flere hodepinedager pr måned hvorav 8 med migrenepreg.

Symptomer på migrene

Forebygging og anfallsbehandling

Diagnosekriterier for migrene

Hjelp til å leve med sykdommen

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter