Hva er migrene?

Raske fakta om migrene

Migreneanfallene varer ubehandlet eller feilbehandlet fra 4 til 72 timer, og har 3 til 4 faser. Forfase, aurafase (opptrer kun hos ca. 25%), hodepinefase og etterfase. Ikke alle har alle fasene.

Migrene er den vanligste årsaken til at folk oppsøker lege pga. hodepine

Ca. 15% av befolkningen har migrene. I Norge betyr det ca. 800 000 personer. Dobbelt så mange kvinner som menn er rammet. Sykdommen rammer flest i alderen mellom 15 og 50 år.

De 800 000 med migrene i Norge rammes veldig forskjellig. Noen har to anfall i året, andre har to anfall i uken. De fleste er mellom der et sted.

Hos noen utvikler migrenen seg til å bli kronisk. Dvs. 15 eller flere hodepinedager pr måned hvorav 8 med migrenepreg.

Symptomer på migrene

Diagnosekriterier for migrene

Forebygging og anfallsbehandling

Ofte stilte spørsmål om migrene

Nei, selv om den oftest er halvsidig er det ikke et kriterie at den er det. Den kan sitte hvor som helst i hodet.

Nei, de fleste har ikke synsforstyrrelser ved migreneanfall.

Nei, det er omvendt. Nakkesmerter er et veldig vanlig migrenesymptom. Nakkesmertene starter ofte før hodepinen, og det er nok opphav til mange misforståelser og feildiagnoser.

Du kan spise hva du vil, men gjerne passe på at blodsukkeret er stabilt. Det er ingen forskning som viser at spesielle typer mat trigger migreneanfall.

Når legen din har skrevet ut blodtrykksmedisin til deg, kan du være trygg på at det er trygt. For de som har normalt eller litt lavt blodtrykk, vil kroppen selv justere dette.

Det var synd, men ikke gi opp! Fyll ut dette skjemaet: Hodepinedagbokkortet og ta det med til legen. Bestill en time som kun skal handle om hodepinen din. Si at det du har gjort til nå ikke virker, og at du vil ha en ny vurdering av diagnosen.

Det er i hovedsak fastlegen som har ansvar for utredning og behandling av migrene. 90% alle med migrene går kun til fastlegen.
Fastlegen kan stille diagnosen, og starte behandling. Både forebyggende behandling og anfallsbehandling.

Før henvisning til nevrolog må du vanligvis ha forsøkt tre ulike forebyggende medisiner. Her finner du oversikt over hvilke medisiner som gjelder:
Nevrologer som får henvisning uten at dette er gjennomført hos fastlegen vil nok ofte avvise.
Oversikt over forebyggende behandling

Hjelp til å leve med sykdommen

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter