Menn med Klasehodepine har endret hormonbalanse i blodet

En ny dansk studie publisert i april 2024 har undersøkt hvordan hormoner, spesielt testosteron, påvirker menn med klasehodepine. Studien, ledet av lege og forsker Anja S. Petersen og teamet hennes ved Dansk Hovedpinecenter, har gitt viktige funn som kan endre måten vi forstår og behandler klasehodepine på.

Klasehodepine og hormonforstyrrelser

Klasehodepine er kjent for å ramme flest menn, og for de brutale smerteanfallene som kommer i serier (klaser). Tidligere forskning har antydet en sammenheng mellom testosteronnivå og forekomsten av klasehodepine, men resultatene har vært motstridende. Den nye studien gir nå ny innsikt: Menn med klasehodepine viser tegn på kompensert hypogonadisme, en tilstand der hjernen jobber for å kompensere for lav testosteronproduksjon.

Kan ikke rettes med tilskudd av testosteron

Studien sammenlignet hormonnivåer hos 60 menn med episodisk klasehodepine, 60 med kronisk klasehodepine, og 60 friske kontrollpersoner. Funnene viste at forholdet mellom fritt testosteron og det hormonet som stimulerer testosteronprosduksjonen (luteiniserende hormon) var betydelig lavere hos menn med klasehodepine sammenlignet med kontrollene. Dette tyder på en dysfunksjon i hvordan testosteronet reguleres og brukes i kroppen.

Der er altså ikke snakk om at menn med klasehodepine generelt mangler testosteron. De har et endret nivå av andre hormoner som er nødvendige for at kroppen produserer nok testosteron. Kroppen deres jobber hardere for å opprettholde testosteronnivået. Dette er årsaken til at ubalansen ikke enkelt kan rettes opp ved å tilføre testosteron, forteller forsker Anja Sofie Pedersen til Nationalt videncenter for hovedpine

Hormonforstyrrelsen er tilstede også utenfor aktive anfallsperioder.
Den var tilstede både hos de med episodisk og kronisk klasehodepine, men var mest uttalt hos de med kronisk variant.

Genetisk link og fremtidig forskning

Forskerteamet identifiserte også en felles genetisk risikovariant mellom klasehodepine og testosteronnivå, noe som ytterligere understreker en mulig biologisk sammenheng. Dette funnet åpner for nye forskningsmuligheter for å utforske hvordan genetiske faktorer kan påvirke både klasehodepine og hormonregulering.

 

Compensated Hypogonadism Identified in Males with Cluster Headache: A Prospective Case-Controlled Study

 

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter