fbpx

Når “kjerringkoken” fyrer opp migrenen

Publisert av Hanne Risheim den

Du har kanskje ikke hørt om “kjerringkoken”?
Men overgangsalder har du garantert hørt om. Menopausen og klimakteriet er ord du kanskje møter på legekontoret. For mange kvinner er dette en periode med hetetokter, humørsvingninger, irritabilitet, lavt energinivå, tretthet, hjertebank, smerter ved samleie og nedsatt sexlyst. -Og for mange innebærer det også økende migreneplager på toppen av det hele.

Allerede på vei inn i overgangsalder kan det komme en periode hvor migrenesykdommen øker på og gir mere plager, og dette varer gjerne til overgangsalderen er over. Årsaken til de økte plagene er ubalanse i østrogennivået, og at hormonet gestagen reduseres. Siden migrene påvirkes av hormoner, oppleves disse endringene ekstra tydelig for migrenepasienter. Mange kvinner har oppdaget at migrenen påvirkes av menstruasjonssyklus, og noen har opplevd å bli helt migrenefrie under graviditet. Men siden perimenopausen (perioden før menopausen) kan starte lenge før selve “kjerringkoken” setter tydelig inn, kan mange bli bekymret for at det er noe alvorlig galt, fordi anfallene oppleves mye verre uten at de forstår hvorfor.

Etter overgangsalder er det ikke uvanlig at man blir kvitt migreneanfallene, selv om noen fortsetter å ha anfall hele livet. Ha likevel i bakhodet at migrene svært sjeldent debuterer sent i livet, og enhver ny type hodepine som oppstår etter fylte 50 år, skal alltid undersøkes grundig.

Skulle du oppleve økte migreneplager, er det hjelp å få!

Du kan kontakte fastlegen eller nevrologen din, og som medlem i Hodepine Norge kan du også få gode råd hos de erfarne hodepinespesialistene på chatten vår. Den er åpen hver torsdag mellom kl. 20:00 og 22:00. 

Mer om overgangsalder og perimenopausen

Her får du en fin gjennomgang av alle fasene i overgangsalderen, av jordmor Anita Prante som har spesialisert seg på overgangsalder. Dette gir et godt innblikk i hvorfor perimenopausen kan gi endringer i migrenen, og hvor tidlig endringene kan starte.