Oppdatering om Aimovig

Publisert av Laila Mathisen den

Den siste tiden har vi fått mange henvendelser fra pasienter og medlemmer med spørsmål om hvor prosessen med refusjonsgodkjenning for migrenemedisinen Aimovig står.
Her kommer en liten oppdatering på fakta, initiativer – og et vink til helseministeren.

Opp til regjeringen

Statens legemiddelverk har konkludert med at pasienter med kronisk migrene (det vil si pasienter med mer enn 15 hodepinedager hver måned der minst 8 er migrene) bør få migrenemedisinen Aimovig på statens regning. Nå er det opp til helseminister Bent Høie og regjeringen å prioritere plass til migrenepasientene i statsbudsjettet.

2 scenarioer, 7. oktober

Når statsbudsjettet for 2020 presenteres 7. oktober, står vi derfor overfor to scenarioer:

  1. Aimovig er inkludert i fordelingspotten, og et stort antall migrenepasienter får tilgang til nødvendig behandling, og mulighet for et nytt liv 
  2. Aimovig er ikke inkludert i fordelingspotten, og norske migrenepasienter må avvente en ny vurdering til statsbudsjettet for 2021 

Migrenepasientene har ventet lenge nok.

Vi kan ikke annet enn å forvente at refusjonsvedtaket, som nå har vært under behandling i 15 måneder, ender positivt.

Vi synes norske migrenepasienter har ventet lenge nok. Behandlingen kommer tidligst på blå resept i januar 2020. I ventetiden er det nødvendig å få på plass en individuell refusjonsordning for de som er hardest rammet.

Vår invitasjon til helseministeren gjelder fortsatt

25. juni sendte vi et brev til helseminister Bent Høie, hvor vi ba om et møte for å finne en overgangsordning for den mest utsatte pasientgruppen. Invitasjonen står fortsatt ubesvart.
Når det finnes legemidler som mange mennesker vil ha stort utbytte av, skulle man tro det er i samfunnets interesse å fatte raske beslutninger. I praksis er det annerledes. Vi håper fortsatt vi kan få helseministeren og hans departement på banen for å finne en midlertidig løsning for refusjon.

Møte med SLV

Mens vi venter, ser det nå ut til at vi får et møte med Statens legemiddelverk for å diskutere denne tematikken. Vi ser frem til praten, legemiddelverket!