fbpx

Paroksysmal hemikrani

Hodepinesykdommen Paroksysmal hemikrani, (PH) gir anfallsvise intense smerter på den ene siden av hodet. Smertene sitter ofte bak eller i nærheten av øyet, eller i tinningen.

Smerteanfallene kan oppstå fra 5 til 40 ganger i døgnet, og hvert anfall varer gjerne mellom 2 og 3o minutter. Paroksysmal hemikrani kan ligne på klasehodepine, men anfallene til PH er gjerne hyppigere og varer kortere. PH er ofte kronisk, uten opphopning i klaser.

PH gir ofte noen autonome (automatiske) tilleggssymptomer på samme side som hodesmertene. Det kan være tårer, tett eller rennende nese, hovent øye, hengende øyelokk, svette/rødhet i pannen.

Paroksysmal hemikrani er en primær hodepinesykdom. Det vil si at det ikke er andre, bakenforliggende årsaker til hodepinen.

Ca. 200 personer lever med Paroksysmal hemikrani i Norge. (0,002% av befolkningen).

Diagnose og behandling

Paroksysmal hemikrani kan forveksles med klasehodepine, men den skiller seg fra KH bl.a ved at den kan behandles med Indometacin. Det er derfor vanlig å gjøre en test med dette legemiddelet i forbindelse med utredningen.

Pasientinformasjon om Indometacin

Indometacin fås som stikkpiller

I den nevrologiske legehåndboken NevroNEL, kan du lese om hvordan legen går frem for å sette diagnose, og om behandlingsmuligheter for Paroksysmal hemikrani

Hemicrania continua er en beslektet og noe vanligere sykdom, som i motsetning til Paroksysmal hemikrani, ikke opptrer anfallsvis. Les mer om den her:

Hemicrania continua