Hodepine hos skoleelever – et rop om hjelp som krever vår oppmerksomhet

Denne teksten ble først trykket som et debattinnlegg i Telemarksavisa


I en artikkel i Telemarksavisa 30. januar i år, tar helsesykepleier Monica Andersson Aasen opp en viktig problemstilling ved Gjerpen ungdomsskole i Skien. Hun forteller at elevene ofte ber henne om Paracet mot hodepine. Aasen påpeker en urovekkende trend og foreslår tiltak som å sikre at elever spiser frokost og får nok søvn for å forebygge hodepine. Det er verdifulle råd. Jevnt blodsukker og god og nok søvn er viktig for alle. Men vi bør også dykke dypere inn i årsakene til at elevene ber om smertestillende. Det kan være et stille rop om hjelp som krever en mer nyansert tilnærming.

Migrene er vanligste årsak til nedsatt funksjon under 50 år

En til to i hver skoleklasse er rammet. I motsetning til hva mange tror, er ikke migrene en hodepine. Det er en kompleks nevrologisk sykdom med flere symptomer. Hodepine er det vanligste symptomet, men altså langt fra det eneste. Migrene kan ha stor innvirkning på livskvaliteten til unge og på deres evne til å utføre daglige oppgaver, inkludert skolearbeid. Uten riktig diagnose og riktig behandling kan tilstanden forverres over tid.

 

3 spørsmål til elever med hodepine

Når en elev kontakter skolens helsepersonell og ber om smertestillende for hodepine, er det rimelig å anta at plagene har vart en stund og at de har forsøkt å håndtere det på egen hånd først. Da har man mulighet til å stille noen grunnleggende, men avgjørende spørsmål som kan gi verdifull innsikt og identifisere elever som bør oppsøke fastlegen sin for en prat om hodepinen. 

Her er tre enkle spørsmål til en elev som ber om hjelp med hodepine: 

  1. Har du gått glipp av skole eller fritidsaktiviteter en gang eller flere pga. hodepinen de tre siste månedene? 
  2. Blir du kvalm når du har hodepine?
  3. Blir du lysømfintlig når du har hodepine? Hvis eleven svarer ja på 2 av 3 spørsmål, er det 93% sannsynlig at hodepinen er migrene

Et ja på 3 av 3 gir 98% sannsynlighet for migrene.


To årsaker til at migrene er underrapportert og underdiagnostisert hos barn og unge

  1. Unge kan ha vanskeligheter med å beskrive symptomene sine. 
  2. Migrene hos unge arter seg ofte annerledes enn hos voksne.  De kan bl.a. ha kortere anfall og komme seg raskere igjen. Et eksempel er Lukas på 12 år, som får hodepine og kaster opp på formiddagen, og etter et par timer med søvn er i tipp topp form igjen til fotballkampen på kvelden.

 

Unge med hodepine må få den rette hjelpen tidlig

Konsekvensene av manglende diagnose og behandling er alvorlige. Lukas og de andre lider, ofte unødvendig både av smertene og alt de mister ved å ikke klare å delta i utdanning, familieliv og fritid.
Og samfunnet vårt taper fremtidig arbeidskraft og penger. NAV betaler ut 1,6 milliarder pr. år til migrenerelatert fravær alene. 

Moderne migrenebehandling kan forbedre funksjonsevnen og livskvaliteten betydelig. Ved å ta de unges symptomer på alvor tidlig, kan vi unngå de langvarige konsekvensene. 

Dette er en viktig samfunnsoppgave og helsesykepleierne våre er helt sentrale her.   

Hos hodepinenorge.no finnes det gode råd om hodepine både til helsesykepleiere, lærere, foreldre og de unge. 

 

Laila Bratterud Mathisen

generalsekretær i Hodepine Norge, forbundet for deg med migrene og andre hodepinesykdommer

 

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter