Hodepine og migrene er veldig vanlig hos unge kvinner.

Ung kvinne med migrene ligger i sengen på rommet sitt og surfer på mobilen

50% av de unge kvinnene melder om hodepine og migrene

I levekårsundersøkelsen om kvinners liv og helse siste 20 år, har Statistisk sentralbyrå funnet at hele 50% av kvinner i alderen 16 – 24 år er plaget av varige eller tilbakevendende smerter i hodet.

Den hyppigste årsaken til funksjonstap hos kvinner under 50 år

I et intervju med TV2 nyheter om saken, sier generalsekretær i Hodepine Norge, Laila Bratterud Mathisen, at migrene er den hyppigste årsaken til funksjonstap hos kvinner under 50 år. Hun sier også at undersøkelser har vist at når man går til legen og ber om hjelp til hodepinen sin, da er årsaken nesten alltid migrene.

Hun oppfordrer unge med tilbakevendende hodepine til å gå til fastlegen så tidlig som mulig, for å få riktig diagnose og riktig behandling for hodepinen.
Det er viktig at de blir tatt på alvor når de kommer til legen, og at det blir stilt en diagnose. Litt for ofte hører vi historier fra særlig de unge medlemmene om at de kun får beskjed om å være mer ute i frisk luft og lignende. Det er et for dårlig råd, når vi vet at de aller fleste som søker hjelp hos lege med hodepine har migrene.

Kvinner rammes oftere pga. naturlige svingninger i hormoner gjennom livet.

The Lancet neurology: Epidemiology and comorbidity of headache

Migrene starter hos noen få allerede i 2-års alderen. Når vi er 10 år, er det rundt 5% av befolkningen som har migrene og det er ganske lik forekomst hos jenter og gutter.

Når vi når puberteten øker migreneforekomsten hos begge kjønn, men mye mer hos kvinnene. Der dobler forekomsten seg. Så skjer det en ny dobling hos kvinner i alderen fra 15 til 25 år. Mot 35-års alderen øker det enda litt, og først etter at hun kommer gjennom overgangsalderen kan noen kvinner oppleve mindre migrene.

Kvinner rammes ikke bare oftere enn menn, de blir også dårligere enn menn når de har anfall.

Migrene er en enorm kvinnehelseutfordring.

 

Menstruasjon, svangerskap, fødsel og overgangsalder

En kvinne har mange hormonelle endringer i løpet av livet, som kan påvirke migrenen.

National library of medicine: Migraine in women: the role of hormones and their impact on vascular diseases

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter