Tidlige forskningsresultater kan tyde på sammenheng mellom miljøforurensning og migrene

 

Ny forskning fra Danmark antyder at det kan være en sammenheng mellom noen miljøforurensende stoffer og utviklingen av migreneanfall. Denne undersøkelsen, som er utført på mus, viser at kjemikalier som bisfenol A, benzofenoner, parabener, ftalater og enkelte pesticider kan aktivere en smertereseptor i hjernen. Dette fører til frigivelse av signalstoffer som kan utløse migreneanfall.

Kun basert på dyreforsøk

Det er viktig å understreke at disse resultatene er svært tidlige og basert på dyreforsøk. Det kreves omfattende videre forskning for å bekrefte funnene og for å forstå om – og hvordan de kan overføres til mennesker.

Forskerne ved Dansk Hovedpinecenter og Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet, i samarbeid med Roskilde Universitet og franske kolleger, har publisert de foreløpige funnene. De mener at resultatene er så betydningsfulle at de bør deles med offentligheten, selv om det gjenstår mye forskning før man kan fastslå en sikker kobling til mennesker.

Studien ble satt i gang på bakgrunn av observasjoner som tyder på en økning i antallet mennesker med migrene de siste tiårene.

Hvor er denne informasjonen fra?

Undersøkelsen er gjort av forskere fra Danmark (Rigshospitalet og Roskilde Universitet) og Frankrike. (Université Paris Cité).

Rigshospitalet i København har skrevet en artikkel om undersøkelsen:

https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2023/november/ny-undersoegelse-viser-sammenhaeng-mellem-miljoeforurening-og-migraene.aspx

Her er rapporten forskerne har skrevet om undersøkelsen:

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/epdf/10.1289/EHP12413

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter