Ny innsikt i hva som skjer i hjernen under migreneanfall

En landskapsformat illustrasjon som viser den anatomiske prosessen der cerebrospinalvæsken (CSF) beveger seg gjennom en tidligere ukjent åpning i de beskyttende lagene rundt trigeminusganglionet, og aktiverer trigeminusnerven. Dette kan utløse smerte- og betennelsesreaksjoner som oppleves som migrenehodepine.

Fra før er det kjent at migrene er genetisk, og at sykdommen gir anfall av funksjonsforstyrrelser i hjernen. Endret hjerneaktivitet under anfall kan ses på MR-bilder.
Men vi vet fortsatt ikke alt om hva som skjer i hjernen under migreneanfall. Magasinet Science har nå publisert en studie på mus, som gir viktig, ny innsikt.

En ukjent vei inn til trigeminusnerven

Forskningen antyder at en kortvarig «blackout» i hjernen, der aktiviteten i nevronene stopper opp, midlertidig endrer innholdet i cerebrospinalvæsken (CSF) – den klare væsken som omgir hjernen og ryggmargen. Bl.a øker nivået av CGRP i væsken. Den endrede væsken ser ut til å bevege seg gjennom en tidligere ukjent åpning gjennom de beskyttende lagene rundt trigeminusnerven. Dermed kommer væsken i kontakt med nerven og aktiverer smertereseptorer.

Denne oppdagelsen er viktig fordi den gir en ny forståelse av hvordan migreneanfall kan starte. Tidligere har det vært uklart hvordan hjernen, som ikke har smertereseptorer, kunne utløse hodepine. Denne studien viser at endringer i CSF kan spille en nøkkelrolle ved å aktivere nerver utenfor hjernen som har smertereseptorer.

Ny forståelse av hodepine

«Dette arbeidet representerer et skifte i hvordan vi tenker at hodepine oppstår,» sier Gregory Dussor, en nevroforsker ved University of Texas i Dallas. «Hodepine kan være et generelt varselsignal om at det skjer flere ting inne i hjernen som ikke er normale.»

«Migrene er faktisk beskyttende på den måten, fordi smertene ber personen om å hvile eller sove» sier studiemedforfatter Maiken Nedergaard, nevroforsker ved Universitetet i København.

 

Videre forskning

Denne nye forståelsen kan føre til bedre målrettede behandlinger, da den gir innsikt i hvordan endringer i CSF påvirker smertenerver.

 

What causes migraines? Study of ‘brain blackout’ offers clues

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter