Fire undergrupper med vestibulære og hørselrelaterte migrenesymptomer er identifisert

En ny studie publisert i Cephalalgia har undersøkt migrene og tilknyttede vestibulære- og auditive (hørselrelaterte) symptomer. Slik har de identifisert fire distinkte undergrupper av migrenepasienter ved hjelp av latent klasseanalyse (LCA), en statistisk metode som brukes til å identifisere undergrupper i en større gruppe basert på mønstre i dataene. Studien ble utført i Kina av et forskerteam ledet av Hui Li og publisert den 18. juni 2024.

Totalt deltok 555 kinesiske migrenepasienter i studien. Symptomene som ble vurdert inkluderte kvalme, oppkast, lys- og lydfølsomhet, osmofobi (luktsensitivitet), visuelle symptomer, vestibulære symptomer (svimmelhet, vertigo) og auditive symptomer (tinnitus, hørselstap, trykkfølelse i ørene).

Resultat: 4 undergrupper

Studien identifiserte fire undergrupper av migrenepasienter basert på symptommønstre. Funnene antyder potensielt forskjellige, men overlappende mekanismer bak vestibulære og auditive (hørselrelaterte) symptomer ved migrene.

  1. Hovedsakelig Vestibulær-gruppen: Høy sannsynlighet for svimmelhet og vertigo, men uten auditive symptomer. (14% av deltakerne)
  2. Hovedsakelig kvalme-gruppen: Utpreget kvalme, men andre symptomer var mindre fremtredende. Denne gruppen var den vanligste, med 45% av deltakerne.
  3. Tilstedeværende symptomer men ikke hovedsakelig-gruppen: Lav sannsynlighet for alle vestibulære symptomer, men høyest antall migreneanfall per måned og høy andel kronisk migrene. (24% av deltakerne)
  4. Sensorisk Hypersensitiv-gruppen: Høy sannsynlighet for flere sensoriske symptomer som kvalme, oppkast, lys- og lydfølsomhet, samt hørselrelaterte symptomer. Denne gruppen hadde også en høy andel kvinner og tidligere migrenedebut. (17% av deltakerne)

Dette var den første studien som har brukt denne metoden (Latent klasseanalyse) til å spesifikt undersøke migrenepasienters vestibulære og auditive symptomer.

Det har vært gjort tidligere studier av undergrupper til migrene, men de har i hovedsak fokusert på vanlige migrenesymptomer som kvalme, oppkast, lys- og lydfølsomhet. De har ikke tatt med vestibulære og auditive symptomer i samme grad.

Latent class analysis of migraine associated vestibular-auditory symptoms

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter