Ny norsk studie finner høyere forekomst av Klasehodepine hos kvinner enn hos menn

Ny oversikt over hvor vanlige TACs (Trigeminal-autonome hodepiner) er

En norsk studie publisert i mars 2024, har gitt ny innsikt i hvor vanlig TACs (Trigeminal-Autonome hodepiner) er blant voksne.
Forskningen, som dekket hele den voksne befolkningen i Norge over ett år, fokuserte på fire spesifikke typer trigeminale autonome hodepiner (TACs):

Resultatene viste at klasehodepine hadde en årlig prevalens på 14,6 tilfeller per 100 000 personer, hemikrania continua 2,2 tilfeller, paroksysmal hemikrania 1,4 tilfeller, og SUNCT 1,2 tilfeller per 100 000.

Det er interessant at studien viser at kvinner opplever disse hodepinetypene oftere enn menn. Frem til nå har man trodd at Klasehodepine er mest vanlig hos menn.

 

Flere har TACs i Nord-Norge

Studien understreker også geografiske forskjeller i hvor mange som er rammet, med med høyere antall tilfeller rapportert i Nord-Norge sammenlignet med Øst-Norge. Dette kan man spekulere på om kan være knyttet til regionale forskjeller i lysforhold, som mørketiden om vinteren og midnattssolen om sommeren.

Verapamil er den vanligste forebyggende behandlingen

Forskerene fant at Verapamil var det mest brukte forebyggende medikamentet for klasehodepine, mens litium og topiramat var mindre vanlig.

Denne forskningen gir verdifull innsikt i forekomsten av disse smertefulle og ofte invalidiserende hodepinesykdommene i Norge, og understreker behovet for videre kunnskapsheving, bevisstgjøring og forskning for å forbedre behandlingsstrategier og støttetjenester for de som er rammet.

 

 


Klikk på bildet for å lese artikkelen om studien i The Journal of Headache and pain.

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter