Hvorfor får jeg blodtrykksmedisiner? Jeg har jo migrene!?

Et lite innblikk om forebyggende medisiner

Mange hodepinepasienter lurer på hvorfor de får antidepressiva, blodtrykksmedisiner eller epilepsimedisiner av legen sin når de jo verken er deprimerte, har blodtrykksutfordringer i den ene eller andre retningen og i alle fall ikke epilepsi!

Noen lar rett og slett være å ta disse medisinene fordi de ikke skjønner hvorfor de blir satt på dem, de er redde for bivirkninger, at de skal få andre symptomer som lavt blodtrykk og håravfall, og andre igjen lurer på om legen bare vil ha dem kjapt ut av kontoret og derfor bare deler ut noen vilkårlige medisiner. Men er det kanskje en tanke bak….?

Medisinene testes for nytt bruksområde

Det finnes en lang rekke forebyggende medisiner man kan ta ved migrene, som nettopp skal gjøre akkurat det; forebygge anfall. Når medisiner som egentlig er tenkt til andre sykdommer og andre symptomer tas i bruk migreneforebyggende, er det først gjort kliniske tester etter strenge regler, der det må bevises at de faktisk virker.

For å gi et helt konkret eksempel kan dette foregå omtrent på følgende måte; flere pasienter som går på blodtrykksmedisiner rapporterer tilbake at en «hyggelig» bivirkning av medisinene er at de har færre migreneanfall. Dermed oppstår det en hypotese om at medikamentet også virker mot migrene, og det iverksettes en klinisk studie for å se om denne hypotesen er riktig. I en sånn studie sammenlikner man det eksakte medikamentet med placebo for å kunne se om det faktisk har en effekt. Hvis studiet stemmer, godkjennes medisinen som migreneforebyggende. Kort fortalt.

Det er altså sannsynlig at blodtrykksmedisin kan hjelpe migrenen din selv om du ikke har høyt blodtrykk. Det er ikke senking av blodtrykket som gir effekt mot migrene, men andre mekanismer.

Unngå flere hodepinedager

Det er viktig å forebygge slik at man unngår at hodepinen blir kronisk. I tillegg bør man jo unngå å ta for mye smertestillende og triptaner. For mye triptaner og/eller smertestillende kan utløse det som omtales som MOH (Medikamentutløst hodepine), som er vanskeligere å få bukt med og som gjerne innebærer en avvenningskur som for mange oppleves som svært utfordrende.

3 er for mye

Hvis du kommer til legen med hodepinedagboka di og den viser at du har mer enn tre anfall per måned, kan det iverksettes forebyggende behandling. Det høres kanskje lite ut med tre anfall, men det er altså gode grunner til å sette en stopper ved disse tre. Det finnes en lang rekke forebyggende medisiner som kan tas i bruk;

Gi det tid

Ikke alle tåler alle medisiner like godt, og noen ganger kan man få bivirkninger man ikke liker. Det er viktig å påpeke at de verste bivirkningene som regel gir seg etter en periode og at testperioden gjerne må strekke seg over en viss tid.  3 måneder er en vanlig anbefaling for å gi kroppen tid til å justere seg til den nye medisinen, slik at den gir effekt, og la bivirkningene mildnes eller går over.  

Snakk med legen din

Husk å alltid informere legen din om bivirkninger. Meld det også gjerne inn her: Bivirkningsmelding for pasienter
Hvis du opplever uakseptable bivirkninger, kontakt legen din for å få vurdert doseendring eller annen medisin.

Ingvild Smørvik,
migrenepasient

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter