Starter opp behandling av kronisk klasehodepine igjen

I desember 2023 fikk en gruppe hardt rammede kroniske klasehodepasienter en ufrivillig pause i den eksperimentelle behandlingen de har fått de siste årene.
Sykehuset informerte om at årsaken var en opphopning av bivirkninger, og manglende ressurser til å håndtere disse på en god måte.

Nå har pasientene fått beskjed fra sykehuset om at behandlingen vil starte igjen så snart det praktiske er på plass. Det er vi glade for å høre.

Det har vært uker i uro og fortvilelse for flere av pasientene, som fortalte at de var svært bekymret for å miste det eneste tilbudet de har til en fungerende behandling. Kenneth stod frem i media for å gi oppmerksomhet til denne saken:  Intervju med Kenneth 

Kun for eksisterende pasienter

Oppstarten gjelder kun for de som har vært i aktiv behandling den siste tiden. Sykehuset kommer ikke til å ta inn nye pasienter til denne behandlingen før det kan dokumenteres effekt og sikkerhet.

Eksperimentell behandling

Denne behandlingen er så ny at den ikke ennå er offentlig godkjent. For at den skal bli godkjent og et etablert behandlingstilbud ved sykehus, må det bevises i studier både at den er trygg og at den virker bedre enn placebo.

Men fordi disse pasientene har en alvorlig sykdom med store lidelser og ikke noe annet behandlingstilbud som fungerer for dem, har sykehuset bestemt at de vil tilby Multiguide-behandling til dem allikevel. Da klassifiseres det som en off-label (eksperimentell) behandling. Slik behandling gir sykehuset et ekstra ansvar for økt årvåkenhet.

Klinisk studie av behandlingsmetoden er i gang

BASIC-studien, undersøker effekt og sikkerhet av denne behandlingen mot kronisk Klasehodepine.
Det er ledige plasser i studien, og hvis du er interessert i å delta kan du sende en epost til hodepine@ntnu.no. Da vil en representant for studien ta kontakt med deg.

Spesialutviklet verktøy

Behandlingen gis av en nevrokirurg som bruker Multiguide, et spesialutvilket verktøy til å sprøyte Botulinumtoxin mot nerveknuten SPG.
Hensikten er å bryte/dempe smertesignalene som går ut fra nerveknuten.

Eget kart for hver pasient

SPG er en veldig liten nerveknute som ligger i ansiktsskjelettet, ganske dypt bak nesen og under hjernen. For å treffe den med Botulinumtoxin, navigerer nevrokirurgen seg inn med verktøyet Multiguide.  Før selve behandlingen kan starte, tas det CT og MR-bilder av pasienten for å lage et kart som nevrokirurgen bruker til å navigere seg inn. Vi mennesker kan ha litt forskjellig størrelse på de ulike delene i ansiktsskjelettet. Derfor må legen lage et eget kart for hver pasient.

Klikk på bildet for å se en liten film om behandlingen

 

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter