Personer med Klasehodepine har mindre CGRP i blodet

En ny studie har undersøkt CGRPs rolle hos personer med Klasehodepine

Danske forskere har undersøkt rollen til CGRP (calcitonin gen-relatert peptid) hos mennesker med klasehodepine.
De ønsket å finne ut om nivåene i blodet endres mellom ulike faser av sykdommen, som aktive faser med klasehodepineanfall, anfallsfrie faser og kronisk tilstand.

Forskerne samlet blodprøver fra 201 personer med klasehodepine og 100 personer uten, for å måle CGRP-nivåer og sammenligne dem.

CGRP-nivå lavere hos personer med klasehodepine

Målingene viste at CGRP-nivåene generelt er lavere hos personer med klasehodepine sammenlignet med de uten denne hodepinesykdommen.
Hos de med episodisk variant var nivåene høyere i anfallsperiodene enn i anfallsfrie perioder. Men det var ingen signifikant forskjell i CGRP-nivåer mellom de med kronisk og episodisk klasehodepine.

Studien konkluderte med at selv om CGRP spiller en rolle i klasehodepine, er det ikke en god markør for å stille diagnosen eller for å følge med på utviklingen i sykdommen. Til det er det for stor variasjon i nivåene og de er ikke unike for klasehodepine.

Det er behov for flere studier

Forskerne understreker behovet for ytterligere studier for å forstå CGRPs komplekse rolle i klasehodepine bedre. Det kan hjelpe i utviklingen av mer målrettede behandlinger.

Her kan du lese hele studien:
Reduced plasma calcitonin gene-related peptide level in cluster headache: A prospective and controlled study

 

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter