Forskere vil finne ut om mekanismer fra migrene kan stanse epilepsianfall

Det er mange likheter mellom Migrene og Epilepsi

Personer med epilepsi har høyere forekomst av migrene enn resten av befolkningen, og omvendt har de med migrene oftere epilepsi.
Nå har forskere ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus fått ca. 6,6 millioner kr. fra Helse Sør-Øst for å finne ut om hjernemekanismer kjent for migrene kan stanse eller hindre epilepsianfall.

Nytenking om hvordan hjernen fungerer

I en artikkel hos Epilepsiforbundet forteller Kjell Heuser, overlege og powsjektleder ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus at:  -Jeg tror prosjektet fikk støtte fordi det er litt nytenking om hvordan hjernen fungerer. En sammenblanding av epilepsi og migrene har i en slik sammenheng ikke vært på tankekartet før. Dessuten er migrene enda mer utbredt enn epilepsi, og skaper svært store kostnader for samfunnet i form av blant annet sykefravær, sier Heuser. – Vi vet i dag ikke hvorfor et epileptisk anfall stopper. Å finne ut av det, ville vært svært viktig, og kan føre til nye, også forebyggende behandlinger.

Migrene stopper epileptisk aktivitet hos mus
– Mekanismene som ligger til grunn for migrene, kan være med på å stoppe epilepsianfall, sier Heuser. – Det har vi sett i hjernen på mus. Når vi har gitt dem et epileptisk anfall, har vi kunnet observere under mikroskopet at den elektriske forstyrrelsen som oppstår ved migrene stopper det epileptiske anfallet. Kanskje migrene egentlig er en viktig «brems i hjernen» som forhindrer epilepsi, men at det bare slår ut som fullt migreneanfall hos enkelte.
Les mer hos Epilepsiforbundet:

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter