Hemiplegisk migrene

Sjelden migrenevariant med halvsidig lammelse

Hemiplegisk migrene er en sjelden migrenevariant som gir anfall med forbigående nedsatt kraft/lammelse, vanligvis i den ene siden av kroppen – og andre aurasymptomer som nummenhet, taleproblemer eller koordineringsvansker i arm eller fot.

Symptomer som kan ligne på andre alvorlige sykdommer

Symptomene på Hemiplegisk migrene kan ligne på andre alvorlige sykdommer som hjerneslag og epilepsi. Når du blir utredet ønsker legene derfor oftest å ta bilder av hjernen for å være helt sikker på at det ikke er andre årsaker til symptomene.

Aurasymptomene varer oftest under 72 timer, men i unntakstilfeller kan de også vare lenger. 

Anfallene kan være skremmende både for de som selv opplever dem, og for pårørende.

 

0,01%

Undersøkelser i USA og Danmark tyder på at o,o1% av befolkningen kan ha Hemiplegisk migrene. Det tilsvarer rundt 500 personer her i Norge. Men tallet er veldig usikkert.

Tilstanden er 3 ganger så vanlig hos kvinner som hos menn.

Halvsidig lammelse

Hemiplegi betyr halvsidig lammelse

Starter ofte tidlig i livet

Hemiplegisk migrene starter gjerne i barndom/ungdom, og gjennomsnittlig debutalder er mellom 12 og 17 år.  Denne hodepinesykdommen er oftest arvelig. (Familiær Hemiplegisk migrene)

Noen gener er kartlagt og kan avsløres via blodprøver. Hemiplegisk migrene forekommer også noen få ganger uten kjent arvelighet.

Sammen med kolleger i Leiden, Nederland ser Norske forskere på om det kan være flere enn de til nå kartlagte genene som spiller inn ved Familiær hemiplegisk migrene.

 

Vanskelig å lage avtaler

Hvordan er det å leve med Hemiplegisk migrene?

Siden anfallene kommer plutselig og uten forvarsel kan det være vanskelig å planlegge og å ha avtaler. De som lider av sykdommen forteller at de kan være redde for å få anfall siden de mister kontroll over kroppen. Det kan føre til at de av oss med Hemiplegisk migrene begrenser sosial kontakt.

Noen av de som er rammet forteller at de kan føles seg unormale, siden sykdommen gir så kraftige og uvanlige symptomer som kan virke skremmende på andre.

Etter anfall ser du helt frisk ut på utsiden, men inni kroppen kan det fortsatt være kaos. Konsentrasjonsvansker, muskelstramming, tåkesyn ol. kan være noe som preger deg i etterkant av anfallet.

Utmattelse preger også denne tilstanden.

– Jeg husker godt den dagen. Jeg våkner opp og skal gå på badet og ta en dusj. Men så merker jeg at det skjer noe merkelig i kroppen. Jeg sliter med å få tak i dørhåndtaket og jeg mister kraft i halve kroppen.

Grethe Olsen Sydsæther

Sitat fra intervju med Grethe Olsen Sydsæther, der hun beskriver hvordan hun opplevde det første anfallet av hemiplegisk migrene som 16-åring.

Intervju hos Lommelegen

Behandling

Det mangler dessverre gode studier på behandling av Hemiplegisk migrene, men nyere kunnskap ser ut til å vise at Triptaner som anfallsbehandling kan være trygt. RELIS har en artikkel om dette her:

Triptaner ved hemiplegisk migrene

Forebyggende brukes som regel samme type behandling som ved vanlig migrene med aura. 

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter