Sjokoladen er frikjent

Sjokoladeplate

Overdrevent fokus på triggere ved migrene

I mange år har det vært et overdrevent fokus på triggere både blant helsepersonell og i media. Mange artikler om migrene inneholder lister med mat du bør være forsiktig med, og instruksjoner om hvordan du bør leve. Det kan ha bidratt til å gi et inntrykk av at du som er migrenepasient kan unngå å få migreneanfall hvis du bare er flink nok til å unngå triggere.

Men slik er det jo ikke. Migrene er en nevrologisk sykdom som gir anfall.

Det er neppe sjokoladen eller annen mat som gir deg migreneanfall. Nyere kunnskap om sykdommen tyder på at dette er en myte. En misforståelse som har oppstått fordi craving er vanlig i prodromfasen, forfasen før hodepinefasen. Da kan du få intens lyst på noe å spise, og går i skapet og finner f.eks. sjokoladen. Så kommer hodepinen, og det er kort vei til tanken om at det var sjokoladen som utløste den.

Men egentlig var migreneanfallet allerede i gang.

Migrene kan gi et overfølsomt nervesystem

Det betyr ikke at du ikke kan ha noen triggere. Migrenesykdommen kan gi en overfølsomhet for enkelte ting, som stress, hormonsvingninger, søvnforstyrrelser, blodsukkersvingninger, alkohol.

Men det er funnet svært lite bevis for at ulike typer mat trigger migreneanfall. Det er derfor ingen grunn til å advare mot det på generell basis.

Egenomsorg

Det er aldri din skyld at du får et migreneanfall. Det er sykdommen din som gir deg anfall. Ikke du.

Det er umulig å leve et liv helt uten å utsette seg for triggere. Ingen klarer det. Gjør så godt du kan for å leve et godt og regelmessig liv. Samarbeid med legen din om god behandling. Når anfallene allikevel kommer, husk god egenomsorg. Ikke klandre deg selv.

Men jeg får migreneanfall hver gang jeg spiser varm suppe!

Da kan varm suppe være en trigger for deg personlig, og du kan gjerne prøve å unngå det hvis du vil. Det vil alltid være variasjoner i hva den enkelte tåler. Det betyr allikevel ikke at migreneanfallet er din skyld selv om du spiste varm suppe. Det er vanlig å tenke «Hva har jeg gjort galt nå?» når anfallet kommer, men du ville ikke fått migreneanfall av varm suppe om du ikke hadde sykdommen migrene. Det er migrenen som forårsaker anfallet ditt. Ikke du. Det betyr heller ikke at alle bør unngå varm suppe.

Spør legen om hodepinen din

Spør legen om hodepinen din på chat for medlemmer: Lenke til hodepinechat

Lær mer om hodepine

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter